
ÇOCUK ORTODONTİSİ
İlk ortodontik muayenenin 7 yaşında yapılması çok önemlidir. Çünkü 7 yaşında ilk azı dişleri ve kesici dişler sürmeye başlar. İleride daha zor olabilecek tedaviler erken yaşlarda daha kolay çözümlenebilir. Bu yaşlarda iskeletsel (çenesel) anomaliler ortodontik apereyler ile tedavi edilebilir. Tedavi edilmeyen iskeletsel anomaliler ileri yaşlarda ancak ameliyat ile düzelebilir. Dişlerin çapraşıklığının düzeltildiği ortodontik tedavi süt dişlerinin tamamen döküldüğü zaman başlar. 9-14 yaş ortodontik tedavinin başlaması için ideal zamandır.
Hareketli Aperayler
9-14 yaşları arasında kullanılır. Sadece yemek yerken çıkartılıp, 24 saat boyunca kullanılır. Akrilik esaslı bir malzeme ile üretilir. Çocukların ilgisini çekebilecek renklerde yapımı mümkündür.
Ağız Dışı Apereyler
İskeletsel anomali olarak değerlendirilen vakalarda tercih edilir. Tedaviye başlama yaşı 6-7'dir. Bu apereyler, ortodonti uzmanın sefalometrik çene röntgeninin sonucuna göre kemik gelişimini analiz etmesi sonucu kullanılır. Üst çenesi ilerde konumlanmış bir vakada Headgear kullanarak, çenenin büyümesini geriye alınır. Üst çenenin geride konulandığı vakalarda Yüz maskesi kullanılır. Bu sayede ameliyatsız ortodontik tedavi tamamlanmış olur. Çocuğunuz gençlik yıllarını bozuk diş ve yüz profili ile geçirmez. İleri yaşlarda iskeletsel anomaliler uzun ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi ile tedavi edilir.
Çene Genişletme
Analiz sonucu, çenelerin darlığında kullanılır. Çene darlığı söz konusu olduğunda dişler çıkacak yer bulamaz ve çapraşıklık meydana gelir. Genişletme ile çapraşıklık önlenmiş olur. Üst çenede genişletme daha kolay yapılır. Alt çene sağ ve sol bölgede asimetriler, darlıklar tedavi edilir.
Molar distalizasyonu
Süt azı dişinin erken çekildiği ve çekim boşluğunun korunmadığı (yer tutucu) vakalarda molar diş daha önde çıkar. Gelecek daimi dişlerin sürecek yeri kalmaz. Bu durumda molar dişler geriye alınarak olumsuz durum düzeltilir. 12 yaşından önce tedavi tamamlanmalıdır.
Rehberli çekimli tedavi
Karışık dişlenme döneminde her dişin süreceği yaş bellidir. Bu rehberlik kullanılır. Süt dişlerinin kendiliğinden düşmesi beklenmeden dişlerin sürme rehberliğe göre uygun yaşlarda çekilerek daimi dişlerin süreceği uygun boşluk sahalar yaratılır. Hiç bir aperey kullanmadan ilerde oluşacak çapraşıklık önlenir.
Gömülü Köpek Dişlerin Sürmesi
Gömülü kalmış dişlerinin ağız içine alınması için cerrahi olarak diş açığa çıkartılır, üzerine braket yapıştırılarak diş kavsine doğru hareketlendirilir. Özellikle gömülü kalmış ve uygun boşluğu hazırlanmış köpek dişlerine uygulanır.